X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Rozsada selera

Autor:wbudowie.pl

Seler obok marchewki czy pietruszki jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni warzyw korzeniowych. Coraz chętniej sięgamy również po seler naciowy. Ciekawostką jest to, że to właśnie seler jako jedyne warzywo korzeniowe uprawia się z rozsady. Pozostałe wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Również seler naciowy jest uprawiany z rozsady. W jaki sposób przygotować rozsadę selera? Co jest najważniejsze?

ogrod

Kiedy zacząć przygotowanie rozsady selera?

To, kiedy należy rozpocząć rozsadę selera zależy od tego, w jaki sposób będzie on uprawiany. Przy uprawie pod osłonami proces przygotowywanie rozsady można zacząć już w styczniu, mniej więcej w połowie tego miesiąca. Do uprawy w gruncie rozsadę przygotowuje się od połowy lutego. Taki termin jest zalecany z uwagi na to, ż od momentu wysiewu do przygotowania rozsady gotowej do przeniesienia na stałe miejsce wzrostu mija od ośmiu do dziewięciu tygodni. Rozpoczęcie przygotowań w wyżej wymienionym terminie pozwoli na przygotowanie rozsady na kwiecień (sadzenie pod osłony) lub maj (sadzenie do gruntu).

Wysiew nasion – jakie warunki należy zapewnić roślinom, aby dobrze wzrastały?

Nasiona pod rozsadę można wysiać do skrzyń lub dużych doniczek. Dobrym rozwiązaniem są też wielodoniczki lub doniczki przygotowywane z materiałów biodegradowalnych. Te ostatnie nie wymagają wyjmowania przygotowanej rozsady przed wsadzeniem roślin na miejsce docelowe. To znacznie przyśpiesza prace związane z sadzeniem rozsady w ogrodzie.

Nasiona należy wysiać na wcześniej przygotowane podłoże. Zaleca się, aby nie przykrywać ich warstwą ziemi. O wiele lepiej jest je delikatnie wklepać w podłoże, co zapewni im dostęp do światła. A to z kolei będzie miało korzystny wpływ na prawidłowy wzrost roślin. Po wysiewie nasiona należy podlać, jednak należy uważać z ilością wody, aby nie wypłukać nasion. Następnie warto przykryć donice czy skrzynie folią, aby ograniczyć odparowywanie wody. Taki zabieg pozwoli też nieco podnieść temperaturę przy podłożu, co również będzie miało korzystny wpływ na rośliny.

Pierwsze siewki pojawiają się w okresie około trzech/czterech tygodni po wysianiu nasion. Należy je przepikować i posadzić w odpowiedniej rozstawie, jeżeli są przygotowywane w dużej skrzyni. W przypadku uprawy w wielodonniczkach jedną siewkę należy umieścić w jednym pojemniku.

Należy też pilnować, aby w miejscu, gdzie znajduje się rozsada selera utrzymywała się stosunkowo wysoka temperatura – zaleca się, aby była ona w granicach 20 – 22 stopnie Celsjusza. Nie można dopuścić do tego, aby temperatura w czasie wzrostu siewek spadła poniżej 16 stopni Celsjusza, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich prawidłowy wzrost. Zbyt długie narażenie siewek selera na niskie temperatury może powodować to, że już po zasadzeniu do gruntu będą wybijać w pędy kwiatostanowe. Dodatkowo warto pamiętać o tym, aby roślin nie podlewać zimną wodą, gdyż może to prowadzić do choroby zgorzelowej. Zaleca się do podlewania letnią wodę o temperaturze zbliżonej do pokojowej, najlepiej mającą ok. 20 stopni Celsjusza.

Hartowanie i wysadzanie do gruntu

Przed przystąpieniem do sadzenia roślin do gruntu należy je zahartować, czyli przyzwyczaić do warunków, jakie panują na zewnątrz. Najlepiej ten proces przeprowadzić stopniowo, na kilka dni przed planowanym sadzeniem.

Warto wiedzieć, że do sadzenia selera dobrze jest wcześniej wybrać odpowiednie miejsce. Szczególnie, gdy rośliny są sadzone jedne po drugich. Nie zaleca się sadzenia selera po marchwi, pasternaku i pietruszce oraz innych warzywach korzeniowych. Można go zasadzić natomiast w pierwszym roku po nawożeniu gleby obornikiem. Seler można uprawiać na miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny liściaste np. sałata czy kapusta.

Po zasadzeniu rozsady należy o nią odpowiednio dbać. Jeżeli przewidywane są jeszcze niższe temperatury (sadzenie na przełomie kwietnia i maja) warto roślinę zabezpieczyć przed jej działaniem. Trzeba również pamiętać o regularnym podlewaniu oraz nawożeniu. Nie można też zapomnieć o usuwaniu chwastów, które gdy się rozrosną mogą wpłynąć na prawidłowy rozwój roślin.

Autor: Iwona Czyżykowska

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!