X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Wszystko o budowaniu w jednym miejscu

Masz pytania? Dzwoń / pisz
Ernest506 442 264
sklep@wbudowie.pl

Warzywniak. Przydomowa uprawa pełna zdrowia

Autor:wbudowie.pl

Mały czy duży warzywniak to marzenie nie jednego posiadacza ogrodu, czy nawet małego ogródka. Warzywa z własnej uprawy smakują zupełnie inaczej, satysfakcja, jaką mamy po zebraniu plonów, rekompensuje cały trud włożony w pielęgnację i opiekę nad warzywniakiem. Aby założyć swój własny warzywniak nie trzeba być wcale doświadczonym ogrodnikiem. Wystarczy odpowiednie miejsce, dobra gleba, zioła i warzywa, które lubimy i garść pozytywnej energii.

Jak założyć warzywniak

Kiedy posiadamy kawałek swojego pola, możemy uprawiać w zasadzie wszystko, czego będziemy potrzebować. Część warzyw wysiejemy prosto do gruntu, natomiast część trzeba będzie wysiać w odpowiednich pojemnikach ustawionych w ciepłym miejscu (dom, garaż) i dopiero potem wsadzić do gruntu. Jak założyć warzywniak? Oto mała instrukcja krok po kroku.

1. Wybór miejsca

Już małe miejsce w przydomowym ogródku wystarczy na założenie małego warzywniaka. Bardzo istotną sprawą jest wybranie odpowiedniego miejsca na działce.
Miejsce takie powinno być mocno nasłonecznione (najlepiej, jeżeli jest to strona południowa) i osłonięte od wiatru. Warzywa powinniśmy sadzić daleko od ulicy, wielkich krzewów i drzew. Jeżeli chcemy warzywniak posadzić przy płocie z żywopłotu lepiej z tego zrezygnować i wybrać miejsce blisko domu.

Oprócz miejsca pozostają jeszcze kwestie naszej wygody. To czy swobodnie będziemy mogli podlewać przydomowy ogródek jest bardzo istotne. Bo czy wystarczy nam siły na codzienne przynoszenie wiader z woda do podlewania?

2. Gleba na nasz warzywniak

Najlepszą glebą na warzywniak będzie żyzna, przepuszczalna gleba, która szybko się nagrzewa. Najbardziej odpowiedni rodzaj gleby to gleba próchnicza. Ma kolor ciemnobrązowy lub czarny z widocznymi fragmentami obumarłych roślin. Glebę najlepiej zasilić na jesień kompostem. Powinniśmy również sprawdzić, jaki mamy rodzaj gleby, gliniasta powinniśmy zmieszać z piaskiem, torfową z wapnem nawozowym natomiast piaszczystą z mączką mineralną.

Ważnym czynnikiem jest również odczyn gleby. Gleba kwasowa to gleba z odczynnikiem od 4 do 6,5 pH, natomiast zasadowa mieści się w przedziale 6,5 do 8 pH. Łatwo możemy to sprawdzić, pobierając próbki z różnych części ogrodu. W określeniu pH ziemi pomocny będzie kwasomierz.

Jeżeli okaże się, że nasza gleba ma kwaśny odczyn (niezbyt korzystny, dobrze reagują tylko wyjątki, wśród nich jest borówka) należy wspomóc się nawozem wapniowo-magnezowym.

Teren, który wybraliśmy pod swój warzywniak powinniśmy oczyścić z kamieni i spulchnić. Pozwoli to na rozluźnienie jej struktury i utworzy przestrzeń, która wypełni przestrzeń i woda. Ziemia powinna zatrzymywać wodę, w innej sytuacji, nawet kiedy będziemy ją regularnie podlewać, będzie wysychać.

3. Wybór i wysiew warzyw

Jak już wcześniej zostało powiedziane niektóre warzywa wysiewa się prosto do gruntu inne zaś najlepiej wsadzić pierw do skrzynek i dopiero po 15 maja wsadzić do gruntu. Wybieramy warzywa i zioła te, które najbardziej lubimy i będziemy z nich korzystać. Nasiona zazwyczaj wysiewamy bardzo gęsto, dlatego po skiełkowaniu musimy ja pikować czyli usunąć część, aby reszta mogła swobodnie rosnąć.

Istnieją pewne zasady, którymi warto się kierować przy sadzeniu warzyw. Część roślin stymuluje się wzajemnie do wzrostu, część wzrost ten hamuje, a jeszcze inne rośliny odstraszają szkodniki. Jak zatem powinno się sadzić warzywa?

• Nieopodal ogórków warto posadzić bazylię, zagwarantuje to ochronę przed mączniakiem
• Kiedy blisko kapusty posadzimy pomidory i zioła takie jak mięta, rozmaryn czy tymianek, unikniemy ataku bielinka kapustnika. Natomiast blisko kapusty nie powinniśmy sadzić truskawek
• Truskawki lubią obecność fasoli, grochu czy sałaty
• Kapustę powinniśmy sadzić w sąsiedztwie kopru i cebuli
• Najbardziej tolerancyjne są buraki, dobrze czują się w towarzystwie większości warzyw i ziół
• Mięta, lawenda cebula i czosnek skutecznie odstraszają mszyce.
• Projekt warzywniaka

4. Projekt ogrodu

Nasiona powinny być wysiane w grządkach około 1,2m szerokich, ułatwi nam to podlewanie i plewienie warzyw. Natomiast ścieżki między grządkami zostawiamy o szerokości 30 do 40 cm. Kształt rabat zostaje już do indywidualnych ustaleń każdego ogrodnika.

5. Pielęgnacja warzywniaka

Trzeba go przede wszystkim podlewać regularnie, najlepiej rano, kiedy słońce nie grzeje mocno. Musimy również pamiętać o nawożeniu warzyw. Czym najlepiej to zrobić ? Nawozy organiczne zdecydowanie będą najlepsze i bezpieczne dla warzyw i roślin. Zwiększają zawartość składników pokarmowych, pojemność wodną, poprawiają strukturę gleby. Należy je stosować przed siewem lub po zbiorach.
• Obornik – nawóz organiczny najbardziej popularny. Stosujemy go w momencie, kiedy jest zupełnie przefermentowany .
• Obornik koński – jest to nawóz, który ogrzewa podłoże, zawiera duża ilość substancji pokarmowych.
• Obornik bydlęcy – znacznie polepsza strukturę podłoża. Jest bogaty w potas, pomaga utrzymać wodę i składniki pokarmowe.
• Ptasie odchody – należy go stosować w dużym rozcieńczeniu, gdyż jest bardzo silny.
• Nawozy zielone – tu szczególnie nadają się rośliny o szybkim wzroście, które wytwarzają dużą ilość zielonej masy (łubin żółty, facelia i seradela)
• Kompost – może służyć jako ściółka, ograniczająca zachwaszczenie pod warunkiem, że jest lekko przerobiony. W pełni przefermentowany można stosować, jako średnio działający nawóz poprawiający jakość gleby.

Rozsada warzyw w domu

Rozsada to takie przedszkole dla naszych młodziutkich warzyw. Młode roślinki wyhodowane z nasion w specjalnych pojemnikach utrzymujemy poza miejscem przeznaczenia, aby w momencie dojrzałości przesadzić je miejsce docelowe, do gruntu. Rozsadę najczęściej przygotowuje się wczesną wiosną na parapetach czy w gankach.

Oczywiście, aby wyhodować warzywa nie jest nam konieczna wcześniej przygotowana rozsada. Robimy ją wtedy, kiedy chcemy przyspieszyć zbiór naszych plonów.

Warzywniak w skrzynkach

To idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy mamy niewielki ogródek, również miejski, i chcemy maksymalnie wykorzystać przestrzeń a przy tym chcemy aby wyglądała bardzo oryginalnie. Na większych terenach może okazać się inwestycja zbyt kosztowną ponieważ, ziemię do skrzyń trzeba kupić. Warzywniak w skrzyniach ma wiele zalet:

• Ziemia w skrzyniach szybciej zostaje nagrzana przez słońce ponieważ jest do niego wystawiona, co za tym idzie? Szybciej wysiejmy i uzyskamy wcześniejsze plony
• Podłoże, które przygotowujemy w skrzyniach jest nowe, więc możemy je przygotować specjalnie dla warzyw.
• Warzywa będą dojrzewały w różnym czasie co daje nam różnorodność przez długi czas.

Warzywniak w skrzyniach podobnie jak warzywniak wysiany w gruncie powinien być odpowiednio usytuowany. Słońce powinno docierać do skrzyń co najmniej 6 godzin dziennie. Powinno być dobrze osłonięte przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi ale nie przykryte dachem.
Uprawa warzyw w skrzyniach czy zwykły warzywniak uprawiany w gruncie jest jak najbardziej opłacalnym przedsięwzięciem. Jesteśmy pewni, że nasze warzywa uprawiane są bez sztucznych nawozów, zawsze świeże i „pod ręką”.
Narzędzia, jakie będą nam niezbędne do prac przy warzywniaku tym w gruncie, czy tym w skrzyniach (w tym wypadku będzie to znacznie mniej narzędzi) to:
• Motyka do spulchniania ziemi
• Motyka do odchwaszczania warzywniaka
• Łopatka
• Szpadel
• Grabie
• Widły do jesiennych prac przy przekopywaniu ogrodu.

Warzywniak na balkonie

Co zrobić, kiedy nie mamy kawałka ziemi, a marzymy o własnych warzywach? Jest na to sposób. Warzywa w doniczkach coraz częściej możemy spotkać na balkonach i tarasach. Uprawa takiego warzywnika jest o tyle wygodna, że nie mamy dużo do plewienia a wychodzić musimy tylko na balkon.
Ograniczenia niestety mamy w gatunkach warzyw, jakie możemy posadzić. Niestety uprawa warzyw w doniczkach nie jest naturalnym sposobem na ich wzrost dlatego są pewne ograniczenia.
Dobre do uprawy będą pomidorki koktajlowe, ogórki, cukinia, rukola, szczypiorek czy cebula. Łatwe w uprawie zioła będą idealnym zestawem dla warzyw. Niektóre wyglądają bardzo ozdobnie co dodatkowo urozmaici nasz balkon. Zioła będą również idealne na parapety do naszych kuchni. Przez cały rok będziemy mogli cieszyć się świeżymi ziołami a nasze parapety będą wyglądały zadziwiająco pięknie.
Pamiętajmy o tym, że doniczki na nasze warzywa nie mogą być zbyt małe np. dla pomidorów minimalna średnica to 25-45 cm. /20 cm głębokości. W takiej donicy powinna się znajdować tylko jedna roślina.

Topsy Turvy – uprawa roślin do góry nogami

Choć warzywa nie rośną naturalnie do góry nogami to nie znaczy, że nie mogą. Uprawa warzyw w ten sposób ma wiele zalet i na pewno spodoba się osobom, które nie posiadają ogrodu lub ich balkon jest zbyt mały na postawienie donic. W takiej sytuacji rośliny w niewielkich donicach można spokojnie powiesić na balkonie. Użytkownicy będą mogli cieszyć się dorodnymi zbiorami, ponieważ warzywa mogą okazać się dorodniejsze i smaczniejsze. Dlaczego? Woda, jak i składniki odżywcze szybciej trafiają do owoców za sprawą grawitacji. Dodatkowym plusem jest brak potrzeby pielenia grządek. Warzywa, jakie możemy uprawiać w ten sposób to: pomidory, papryka, ogórek czy cukinia. Topsy Turvy będą idealne również dla truskawek czy poziomek.

Hydroponika w domu

Hydroponika to najprostszy sposób na świeże warzywa przez cały rok. Rośliny uprawia się bez gleby. Sadzonki umieszczane są ze specjalnych koszykach, które wypełnione są pumeksem lub keramzytem, po czym układa bezpośrednio w pojemniku z wodą.

Hydroponika w domu nie wymaga od nas specjalnej wiedzy czy umiejętności. Jedyne, o czym musimy pamiętać to aby uzupełnić wodę z nawozem organicznym.

Hydroponika pozwala na uprawę roślin zielonych, czyli będziemy mogli cieszyć się smakiem sałaty czy roślin kapustnych. Zioła również idealnie nadają się do takiej hodowli. Wystarczy trochę cierpliwości i będziemy mogli do woli korzystać z ekologicznej uprawy, jaką sami stworzyliśmy.

Udostepnij:

Pytanie?Zadzwoń!8 - 20

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bierząco!