X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Rozsada pora

Autor:wbudowie.pl

Por jest jednym z najczęściej stosowanych warzyw w polskich domach. Bez niego nie uzyskamy wyrazistego bulionu, który jest podstawą wielu zup. Z pora można przygotować także wyborne sałatki czy surówki. Jest on ceniony za swój smak, a także zawartość cennych składników odżywczych, jak witaminy A, C, E i z grupy B, a także fosforu, wapnia, sodu czy żelaza. Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem porów, warto uprawiać je samodzielnie we własnym ogrodzie. W tym celu dobrze jest przygotować odpowiednio wcześnie rozsadę tej rośliny. W jaki sposób to zrobić? O czym należy pamiętać przygotowując rozsadę pora i w dalszej pielęgnacji uprawy tego warzywa?

Kiedy można zacząć przygotowywanie rozsadę pora?

Rozsadę pora można zacząć przygotowywać w kilku terminach, w zależności od tego, na jaką odmianę tej rośliny się zdecydujemy. Wczesne odmiany pod rozsadę można wysiewać już od połowy stycznia do połowy lutego. Natomiast rośliny przeznaczone do zbiorów późnych i zimowych można wysiewać od końca lutego do nawet połowy kwietnia. Trzeba pamiętać, że rośliny przeznaczone do zbiorów zimowych są bardziej wytrzymałe na niekorzystne warunki takie jak chłody, ale za to mają nieco ostrzejszy smak niż odmiany wiosenne.

Jakie warunki są odpowiednie do przygotowywania rozsady pora?

Rozsadę pora, podobnie jak inne rozsady można przygotować w skrzyniach lub w wielodoniczkach, które mogą być wielorazowego użytku lub wykonane z materiałów biodegradowalnych. Drugie rozwiązanie jest o tyle wygodne, że rośliny nie trzeba wyjmować z doniczki, tylko razem z nią wsadza się ją do gruntu. Dla porów warto przygotować podłoże próchnicze, które będzie miało lekko kwaśny lub obojętny odczyn. Natomiast stanowisko powinno być dobrze oświetlone, a także zapewniać dopływ świeżego powietrza. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby w pobliżu rozwijającej się rozsady nie było przeciągów.

Nasiona pora są bardzo małe, dlatego zaleca się ich wyłożenie lub wysypanie na powierzchnię przygotowanego wcześniej podłoża, a następnie delikatne przysypanie bardzo cienką warstwą ziemi. Można też pora przysypać cienką warstwą podłoża wymieszanego z piaskiem, co pozwoli na utrzymanie dobrego poziomu wilgoci podłoża. Po przykryciu nasion należy je delikatnie docisnąć.

Podobnie jak w przypadku innych drobnych nasion, tak i przy podlewaniu pora należy bardzo uważać, aby ich nie wypłukać. Dlatego zaleca się regularne zraszanie ziemi. To pozwoli uniknąć przesuszenia podłoża oraz wypłukania nasion. W celu przyśpieszenia kiełkowania roślin można przygotowany konspekt przykryć folią, co pozwoli na zatrzymanie wilgoci oraz regulację temperatury przy podłożu.

Przenoszenie rozsady do stałego miejsca wzrostu – o czym pamiętać?

To, kiedy przeniesiemy rozsadę pora do gruntu zależy od kilku czynników. Przede wszystkim od tego, jaką odmianę i do jakiego zbioru wybraliśmy. Zazwyczaj zaleca się trzy terminy sadzenia rozsady pora do gruntu: od końca marca do połowy kwietnia dla upraw wczesnych (zbiory w lipcu i sierpniu), od maja do czerwca dla zbioru średnio późnego (zbiory od sierpnia do października), pod koniec czerwca dla zbiorów zimowych (zbiór może odbywać się również wczesną wiosną następnego roku).

Zaleca się, aby rośliny przeznaczone do przeniesienia do gruntu miały wysokość co najmniej 10 cm wysokości. Zalecana odległość pomiędzy poszczególnymi sadzonkami to ok. 20 – 35 cm. Zanim jednak przejdziemy do przesadzania roślin do gruntu, warto sprawdzić długoterminową pogodę i odpowiednio wcześnie zacząć hartowanie rozsady (najlepiej około tygodnia przed planowanym terminem prac w ogrodzie). Warto pamiętać, że pora najlepiej sadzić do gruntu, kiedy minie ryzyko wystąpienia przymrozków, gdyż młode rośliny, w przeciwieństwie do dojrzałych, są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Przy bardzo niskich temperaturach młode sadzonki pora mogą się nie przyjąć lub zmarnieć.

Po przesadzeniu należy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji roślin. Regularnym nawożeniu oraz podlewaniu. Trzeba też zwracać uwagę na to, aby grządki były wolne od chwastów, które mogą negatywnie wpłynąć na prawidłowy wzrost roślin.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!