X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Rozsada sałaty. Prace w przydomowym warzywniku

Autor:wbudowie.pl

Sałata zaliczana jest do najchętniej uprawianych warzyw w polskich ogródkach przydomowych i na działkach. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim jest to warzywo stosunkowo łatwe w uprawie, dlatego sięgają po nie osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z ogrodnictwem, a także rośnie szybko i nie ma zbyt dużych wymagań co do warunków glebowych. W zależności od odmiany sałaty zwierają też wiele cennych składników odżywczych, dlatego taka samodzielnie wyhodowana sałata jest zdrowym i pysznym dodatkiem do różnego rodzaju dań. Sałatę można uprawiać między innymi poprzez wcześniejsze przygotowanie rozsady. W jaki sposób zrobić to prawidłowo, aby móc się cieszyć obfitymi i zdrowymi zbiorami?

ogrod

Przygotowanie rozsady sałaty – najważniejsze informacje

Sałata jest warzywem, którego rozsadę można przygotowywać stosunkowo szybko – do doniczek można ją wysiewać już w lutym (do najwcześniejszego wysiewu zaleca się takie odmiany jak: Maja, Olimp czy Samba). Do rozsady najlepiej sprawdzają się dość płytkie skrzynki lub doniczki. Można też wykorzystać specjalne wielodoniczki, które bez problemu można znaleźć w sklepach ogrodniczych i w marketach budowlanych, gdzie są działy ogrodnicze. Dobrze sprawdzą się też doniczki biodegradowalne, które można wsadzić do ziemi z przygotowaną rozsadą i które po pewnym czasie ulegną rozłożeniu w glebie. Do wysiewu nasion sałaty Dobrze sprawdza się odkwaszony torf. Na podłożę należy wysiać nasiona. dobrze jest zachować dość spore odległości pomiędzy poszczególnymi nasionami, o ile to oczywiście jest możliwe. Następnie nasiona przykrywa się cienką warstwą podłoża i delikatnie zrasza.

Jakie warunki należy zapewnić rozsadzie sałaty przygotowywanej w domu?

Sałata do prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury około 18-20 stopni Celsjusza. Doniczki, w jakich jest przygotowywana rozsada można postawić na parapecie okiennym. Trzeba pamiętać jedynie o tym, aby nie wystawiać roślin na mocne słońce i unikać przeciągów – dopiero później będzie trzeba hartować rośliny, o czym piszemy poniżej. Nie można też zapominać o regularnym podlewaniu rozsady.

Kiedy pojawią się siewki – pierwsze listki roślin, dobrze jest je przepikować i rozdzielić. Zdrowe rośliny należy przesadzić. Gdy rozsada wzrośnie można ją przygotowywać do przesadzenia do gruntu. Zaleca się, aby wczesne odmiany sałaty umieszczać w gruncie nie wcześniej niż w drugiej połowie marca. Zanim to jednak nastąpi, trzeba rośliny zahartować, czyli przyzwyczaić do warunków, jakie panują na zewnątrz. Hartowanie należy przeprowadzać stopniowo. Powinno ono trwać około tygodnia. Trzeba jednak tutaj pamiętać, że termin sadzenia do gruntu będzie zależał od gatunku sałaty. Takich informacji warto zawsze poszukać na opakowaniu zakupionych nasion, gdyż producenci umieszczają na nich dane dotyczące ważności nasion, a także terminu wysiewu pod rozsadę, sadzenia do gruntu, a także wysiewu bezpośrednio do gruntu, a później także planowanych zbiorów.

Po przesadzeniu roślin do gruntu można je delikatne podlać, a także okryć agrowłókniną, co ma na celu zabezpieczenie ich przed ewentualnymi przymrozkami, które mogą się zdarzyć jeszcze nawet w kwietniu i na początku maja. Chociaż zazwyczaj wczesne odmiany sałaty są stosunkowo wytrzymałe na niewielkie spadki temperatur do granicy ok. 3-4 stopni Celsjusza.

Dalsza pielęgnacja sałaty i zbiory

Jednym z najważniejszych zabiegów, jakich należy dokonać przy uprawie sałaty, jest regularne odchwaszczanie grządek, naszego przydomowego warzywnika. Trzeba też pamiętać o nawożeniu gleby oraz jej nawadnianiu. Zaleca się też rozważne wybieranie ilości roślin do jednoczesnego sadzenia, gdyż sałaty nie można długo przechowywać. Dlatego właśnie zalecane są stopniowe wysiewy, które pozwolą cieszyć się praktycznie od wczesnej wiosny do późnego lata świeżą sałatą z własnego ogródka.  Dokładna data zbioru będzie zależała od momentu wysadzenia do gruntu oraz gatunku sałaty. Do najczęściej uprawianych w polskich ogrodach zalicza się sałata masłowa, rzymska, dębolistnaoraz krucha. Coraz większą popularnością cieszy się również odmiana łodygowa, która nazywana jest również sałatą szparagową.

 

autor: Iwona Czyżykowska

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!