X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Wszystko o budowaniu w jednym miejscu

Rozsada kapusty

Autor:wbudowie.pl

Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, a także daje duże możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw. Można z niej przygotowywać również przetwory na zimę. Jednak w przydomowych ogrodach czy na amatorskich działkach prężnie rosnące główki kapusty to stosunkowo rzadki widok. Częściej można spotkać się z polami kapusty, która przeznaczona jest później do sprzedaży w sklepach. Jeżeli chcemy samodzielnie uprawiać kapustę, musimy pamiętać o tym, że jest to warzywo, które najlepiej uprawiać poprzez wcześniejsze przygotowanie rozsady. Jak to dokładnie zrobić i kiedy należy rozpocząć poszczególne etapy uprawy tego warzywa?

Kiedy należy rozpocząć przygotowywanie rozsady kapusty?

To, kiedy rozpoczniemy przygotowywanie rozsady kapusty,zależy od jej odmiany. Dużą popularnością ostatnio cieszą się odmiany wczesne, których nasiona do rozsady wysiewa się już w styczniu lub w lutym. Tak wczesną rozsadę należy przygotowywać w odpowiednio wcześniej przygotowanym miejscu w domu, w którym może być utrzymana nieco niższa temperatura niż w innych pomieszczniach. W większych gospodarstwach zazwyczaj tak wczesna rozsada przygotowywana jest w podgrzewanych szklarniach.

Jakie warunki musi mieć zapewniona rozsada kapusty do prawidłowego rozwoju?

Zaleca się, aby w pomieszczeniu, w jakim znajduje się rozsada utrzymana była na początku temperatura około 15 stopni Celsjusza. Z czasem można ją obniżyć stopniowo nawet do 10 stopni Celsjusza, co pozwoli na zahartowanie młodych roślin i przyzwyczajenie ich do warunków panujących na zewnątrz.

Kolejnym krokiem ku zdrowej rozsadzie kapusty jest organizacja miejsca wysiewu nasion. Zazwyczaj przy produkcji rozsady kapusty stosowane są wielodoniczki, których całkowita pojemność wynosi około 90 cm3 (dla uprawy na własny użytek można zastosować o wiele mniejsze wielodoniczki. Mniejsze wielodoniczki są też stosowane przy uprawie odmian późniejszych kapusty). Co ciekawe rozsada w wielodoniczkach jest zalecana z uwagi na to, że poszczególne rośliny mogą dzięki temu wytworzyć silną i dobrze rozbudowaną bryłę korzeniową, w porównaniu z roślinami sadzonymi w skrzyni czy dużej doniczce. Jeżeli chcemy uzyskać zdrową roślinę, musimy pamiętać również o nawożeniu rozsady. Nawożenie gleby, w jakiej znajduje się rozsada, zaleca się od momentu fazy jednego liścia. W tym celu można stosować specjalne, gotowe preparaty, a także rozcieńczoną gnojówkę.

Jak przygotować glebę do rozsady kapusty?

W uprawie kapusty istotne jest odpowiednie przygotowanie gleby pod rozsadę. Zaleca się, aby pod rozsadę podłoże składało się z ziemi kompostowej. Można też zastosować ziemię darninową, do której dodaje się ¼ części ziemi gnojnej oraz ¼ części torfu, który był wcześniej odkwaszony i przekompostowany.

Hartowanie i przesadzanie rozsady do miejsca docelowego

Podobnie jak inne rozsady, tak i rozsadę kapusty należy zahartować przed przesadzeniem jej do gruntu. Zaleca się rozpoczęcie tego okresu na siedem do dziesięciu dni przed planowanym momentem przesadzenia. Co istotne, nie zaleca się przedłużania okresu hartowania tych roślin. Wczesną kapustę w rozsadzie można przenieść do gruntu już na początku/w połowie kwietnia.

O czym należy pamiętać sadząc rozsadę kapusty do gruntu?

Po zahartowaniu roślin można je przenieść do gruntu. Wcześniej zaleca się zastosowanie środków zabezpieczających rośliny przed działaniem szkodników oraz patogennych mikroorganizmów. Do sadzenia rozsady najlepiej przystąpić w drugiej połowie dnia. Aby zapewnić poszczególnym rośliną odpowiednio dużą ilość miejsca do wzrostu, należy je posadzić w rozstawie 50x50 cm.

Jak pielęgnować kapustę po zasadzeniu do gruntu?

W późniejszym czasie, po zasadzeniu rozsady, zaleca się nawożenie gruntu preparatami zawierającymi saletrę amonową. Trzeba też pamiętać o odchwaszczaniu, gdyż pozostawienie chwastów może wpłynąć niekorzystnie na wzrost uprawianych roślin. Wczesną kapustę, w zależności od momentu zasadzenia można już zbierać pomiędzy piątym a dwudziestym sierpnia. Średniopóźne oraz późne odmiany zbiera się jesienią od września do listopada.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bierząco!