X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Laminowane blaty kuchenne - wady i zalety

Autor:Artykuł Sponsorowany

Salony z wyposażeniem wnętrz oferują szeroki asortyment mebli, sprzętów oraz akcesoriów do kuchni. Co do tych pierwszych, oprócz szafek dolnych i wiszących, frontów oraz uchwytów, bardzo ważne są odpowiednie blaty kuchenne. Z uwagi na dużą eksploatację na co dzień, te powinny być solidne i łatwe w utrzymaniu czystości. Idealnie, gdy jednocześnie cechują się nienaganną estetyką.

Kuchnia blat laminowany

Chociaż na rynku regularnie pojawiają się nowe modele, ogromną popularnością wciąż cieszą się blaty kuchenne laminowane. I nic w tym dziwnego! Są trwałe, praktyczne, a do tego dostępne w szerokiej gamie kolorów i wzorów. Na dodatek, na tle innych rodzajów blatów wyróżniają się atrakcyjnymi cenami. Warto więc wziąć je pod uwagę podczas urządzania kuchni.

Co to jest blat kuchenny laminowany?

Blaty kuchenne laminowane produkuje się z płyty wiórowej lub MDF oraz laminatu, czyli twardej i wytrzymałej okleiny. Laminat nie tylko chroni blat przed ewentualnymi uszkodzeniami, ale też zdobi. Wytwarza się go z kilku warstw specjalistycznego, prasowanego na gorąco surowca (np. zabezpieczonego żywicą papieru siarczanowego). Dla uzyskania pożądanego efektu zewnętrzną warstwę zadrukowuje się dowolnym dekorem. Dzięki temu każdy może dopasować wzór idealny do swojego wnętrza.

 1

Zalety blatów kuchennych pokrytych laminatem

Blaty z płyty wiórowej bądź MDF oklejonej laminatem mają wiele zalet. Po pierwsze, są odporne na zarysowania, wysokie i niskie temperatury, wilgoć oraz promieniowanie słoneczne. Po drugie, ich powierzchnię łatwo się czyści – gładkiej, nieporowatej okleinie niestraszne są ani plamy z czerwonego wina, ani sok z buraków. Dużym plusem blatów kuchennych laminowanych jest to, że są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. W Salonach Agata znaleźć można zarówno egzemplarze gładkie, w jednolitej barwie, jak i pokryte rozmaitymi dekorami imitującymi drewno bądź kamień. Ich ceny są znacznie niższe niż granitowych czy drewnianych blatów kuchennych.

Najważniejsze parametry, czyli szerokość, głębokość i wysokość blatu kuchennego

Przy zakupie blatu kuchennego należy nie tylko dopasować jego wygląd do wybarwienia szafek w kuchni. Ważny jest przede wszystkim właściwy rozmiar. Szerokość oraz głębokość blatu powinny być dobrane do wymiarów korpusów kuchennych. Jeśli chodzi o jego wysokość, większość producentów oferuje dwa warianty – 2,8 cm i 3,8 cm. Są to standardowe wymiary, które umożliwiają bezproblemowy montaż płyty grzewczej i zlewozmywaka.

Jak dbać o blat kuchenny laminowany?

Jak wspomniano, jedną z zalet blatów z laminatu jest łatwość czyszczenia. W większości przypadków zabrudzenia wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. W razie tłustych czy też zaschniętych zabrudzeń warto dodatkowo sięgnąć po uniwersalny płyn, mleczko lub spray do mycia naczyń i powierzchni. Zresztą laminat jest wysoce odporny na różnego rodzaju plamy, więc silne detergenty są zbędne. Ponadto, w przeciwieństwie do kamiennych i drewnianych blatów kuchennych, te laminowane nie wymagają konserwacji. Warto natomiast stosować pewne środki ostrożności – unikać stawiania bezpośrednio na blacie gorących garnków i patelni, a plamy wycierać możliwe szybko, tak, by nie dopuścić do namoknięcia. Wówczas laminowany blat będzie z powodzeniem służył nam długie lata, zachowując swoje oryginalne walory estetyczne.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!