X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Jaki blat kuchenny wybrać.

Autor:Ewa Chwalik

Kuchnia to serce domu każdej osoby, która kocha gotować. Nawet gdy nie jesteśmy miłośnikami długiego przygotowywania potraw to i tak „wszystkie drogi prowadzą do kuchni”.

blat kuchenny

Ze wszystkiego korzystamy tak często, że nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy np. bywa tak , że naszą lodówkę otwieramy częściej niż włączamy telewizor. Nasze blaty również są w częstym użyciu, niekiedy nawet zapominamy, że pewnych czynności powinniśmy unikać, ale w pośpiechu czy ekscytacji nową potrawą, która właśnie wyszła fantastycznie odstawiamy gorący garnek na nasz blat. Czasami coś szybciutko na nim  przekroimy, bo deska schowana jest akurat do szuflady. Więc jaki blat wybrać i jak o niego dbać, żeby posłużył nam na długo?

Blat kamienny

Blat kamienny to najtrwalszy blat, na którym możemy tak naprawdę wszystko. Najbardziej odpornym i nienasiąkliwym materiałem będzie granit. Tuż za nim plasuje się marmur, ale tu już musimy uważać, ponieważ mimo impregnacji czasami mogą pojawić się odbarwienia np. z soku z cytryny. Jest bardzo łatwy do utrzymania w czystości. Dzięki temu że jest to tak twardy i wytrzymały materiał, możemy sobie pozwolić na krojenie bezpośrednio na blacie. Wszystkie drobne ryski, możemy spokojnie usunąć poprzez zeszlifowanie kamieniem szlifierskim. Jest zimny w dotyku co dla niektórych osób może być minusem. Niestety cena takiego blatu jest dość wysoka i to następny minus. Pamiętajmy jednak, że taki blat będzie służył nam latami.

Blat kamienny
Blat kamienny

 

Blat laminowany

Przechodzimy od najdroższego do najtańszego i najbardziej popularnego blatu goszczącego w naszych kuchniach czyli blatu laminowanego. Na naszym rynku jest bardzo szeroki wybór kolorystyczny, ponieważ blat laminowany to po prostu laminat, który zostaje naklejany na płytę wiórową. Dlatego możemy szaleć kolorystycznie jak i fakturowo jeżeli chodzi o ten rodzaj blatu. Krawędzie również możemy odpowiednio dobrać do naszych gustów i upodobań, krawędź cięta lub zaoblona – decyzja należy do nas. Jeżeli już zdecydujemy że na naszych szafkach osiądzie taki blat, musimy odpowiednio o niego dbać. Mimo wszystko, że jest on dobrze utwardzony to w miejscach łączeń musi być odpowiedni zaimpregnowany i zabezpieczony przed woda, ponieważ może „puchnąć”. Pamiętajmy, że na nasz laminat nie możemy odstawiać gorących garczków, zniszczonego blatu nie da się uratować.

blat laminowany
blat laminowany

 

Blat z kamienia syntetycznego

Znów przeskakujemy do droższych blatów z kamienia syntetycznego. Konglomerat lub kompozyt, bo o tych materiałach mówimy jeżeli chodzi o blat z kamienia syntetycznego, to mieszanka zmielonego pigmentu, minerałów i żywic. Corian to najbardziej znany kompozyt na rynku. Te blaty są dużo lżejsze od kamienia naturalnego, ale wizualnie fantastycznie mogą go udawać. Gama kolorystyczna jak i faktura jest ogromna. Możemy również wybierać miedzy błyskiem a matem, przy czym pamiętajmy, że na połyskliwym blacie łatwiej o zarysowanie. Przy dość wysokich cenach tych blatów, plusem może być to, że da się w nich wycinać różne fantazyjne kształty i w odróżnieniu od kamienia naturalnego jest ciepły w dotyku. Łatwy w utrzymaniu w czystości.

Blat drewniany

Blat drewniany, piękny z natury. Najczęściej na taki blat stosuje się drewno klejone bukowe, dębowe i różne odmiany drewna egzotycznego. Taki blat doda elegancji każdej kuchni i można go odświeżać nawet kilka razy. Wystarczy zeszlifować całą powierzchnie papierem ściernym a następnie pokryć lakierem bądź olejem. Musimy pamiętać by impregnat posiadał atest spożywczy. Pamiętajmy jednak, że jest to blat narażony na zaplamienia dlatego w przypadku zalania np. tłuszczem, musimy natychmiast usunąć plamę by nie powstało w tym miejscu przebarwienie.

Na naszym rynku występują jeszcze blaty mniej popularne, ale należy o nich wspomnieć. Są to blaty szklane, betonowe i stalowe. Ze względu na swoją specyfikę, nie są aż tak popularne jak wyżej wymienione, ale warto wiedzieć, że takowe istnieją, bo każdy z nas potrzebuje czegoś innego do swej kuchni. Musimy usiąść w gronie najbliższych i zastanowić się spokojnie, bo przecież to zakup na długie lata.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!