X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Jakie pH gleby do uprawy warzyw?

Autor:wbudowie.pl

Samodzielna uprawa warzyw jest zajęciem dającym dużo satysfakcji. Szczególnie dzieje się tak, gdy plony są dorodne i obfite. Dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób zapewnić roślinom odpowiednie warunki wzrostu. Wiele osób skupia się na nawożeniu gleby, regularnym podlewaniu oraz wybraniu stosownego miejsca dla wybranych przez siebie roślin. Jednak warto pamiętać również o tym, że dla prawidłowego wzrostu roślin konieczne jest podłoże o właściwym pH.

nawozenie

I tutaj może okazać się to problematyczne, gdyż poszczególne gatunki warzyw mogą potrzebować różnych podłoży. Jakie zatem jest najlepsze pH dla warzyw? Co warto wiedzieć na ten temat? Kiedy należy nawozić glebę, by zmienić jej odczyn pH przed sadzeniem warzyw?

W jaki sposób mierzy się pH gleby?

To, jakie gleba ma pH, określa się przy pomocy kwasomierza glebowego. Można też posłużyć się zestawem z płynem Helliga. Dobrym rozwiązaniem jest zlecenie badania gleby w profesjonalnym laboratorium. Dzięki temu łatwo określić można parametry gleby znajdującej się na działce lub w ogrodzie i w razie konieczności poczynić kroki, które pozwolą na uzyskanie pH, które będzie odpowiednie dla wybranych przez nas roślin.

Jakie pH powinna mieć gleba do uprawy warzyw?

Odczyn gleby, która znajduje się w naszych ogrodach lub działkach, może być bardzo kwaśny, kwaśny, lekko kwaśny, obojętny, lekko zasadowy, zasadowy lub bardzo zasadowy. Jak to wyżej zostało wspomniane, poszczególne gatunki roślin mogą wymagać różnego pH gleby. Jednak jak się okazuje, większość z nich ma zbliżone do siebie wymagania i potrzebuje gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym mieszczącym się w zakresie ok. 6-7 pH. Dobierając pH gleby, trzeba jednak pamiętać również o dodatkowych wymaganiach wobec podłoża dla poszczególnych roślin. Przykładowo arbuz potrzebuje gleby o pH ok. 6-7, czyli lekko kwaśnej lub obojętnej, która będzie zawierała dużo próchnicy, będzie dodatkowo żyzna i wilgotna. A brukiew, która ma podobne wymagania, jeśli chodzi o pH gleby, nie wymaga tak żyznego podłoża i dobrze rośnie na praktycznie każdym rodzaju gleby oprócz mocno piaszczystej. PH w tym zakresie będzie odpowiednie również dla takich roślin jak: chrzan, cukinia, cykoria, dynia, kalarepa, marchew czy ogórek. Inne popularne rośliny ogrodowe mają nieco inne wymagania np. pietruszka naciowa, pietruszka korzeniowa, por czy seler naciowy potrzebują pH 6,5 – 7,5.

Co się dzieje z roślinami, gdy pH gleby jest niewłaściwe?

Kiedy pH gleby, w jakiej sadzone są rośliny, jest niewłaściwe, dochodzi do zaburzeń w ich wzroście. Jeżeli gleba jest zbyt kwaśna – pH poniżej 5, to rośliny mogą tworzyć rozwidlone systemy korzeniowe, na których mogą pojawić się również spękania. Oprócz tego może dojść również do karłowacenia roślin. Skutkiem zbyt kwaśnej gleby mogą być również zmiany pojawiające się na liściach. W glebie o kwaśnym pH tworzą się też korzystne warunki dla rozwoju patogennych mikroorganizmów atakujących uprawiane warzywa. Szczególnie wrażliwe na nie są warzywa kapustne (np. kiła kapuściana) Gleby o zbyt wysokim pH (czyli o odczynie bardzo zasadowym) występują bardzo rzadko.

Co można zrobić, gdy gleba w ogrodzie ma niewłaściwy odczyn pH?

Jeżeli w czasie testów okaże się, że gleba ma niewłaściwy odczyn pH, który uniemożliwi prawidłowy rozwój roślin, należy podjąć działania, które pozwolą na uregulowanie pH gleby.  Zazwyczaj w takiej sytuacji poleca się wapniowanie gleby, które należy wykonać późnym latem lub wczesną jesienią. Dzięki temu nawóz ma czas, aby wniknąć w glebę i odpowiednio ją przygotować pod sadzenie roślin. Nawóz miesza się z glebą na średniej głębokości. Jeżeli decydujemy się na późniejsze (wiosenne) nawożenie, warto zastosować nawozy z wapnem w postaci granulowanej. Jednak należy zwrócić uwagę na to, jakie rośliny będą sadzone w nawożonym miejscu, gdyż niektóre gatunki takie jak np. dynie, ogórki czy fasola oraz warzywa korzeniowe nie tolerują dobrze gleby świeżo wapniowanej i zaleca się w ich przypadku nawożenie o wiele wcześniejsze (nie należy ich sadzić w pierwszym roku po nawożeniu wapnem). Nawożenie takie zaleca się przeprowadzać co kilka lat (3-4 lata).

autor: Iwona Czyżykowska

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!