Funkcjonalna kuchnia – na co zwrócić uwagę.
Niezależnie od tego jaką mamy kuchnie, czy jest ona mała czy duża, czy może z wyjściem na salon, ważne żebyśmy czuli się w niej dobrze i mieli „wszystko pod ręką”. Funkcjonalność to podstawa dobrego samopoczucia, a gdy gotujemy z uśmiechem nasze potrawy smakują wyśmienicie.
Miejsce na sprzęt
Już na etapie projektu, musimy pamiętać o wszystkich sprzętach, które zagoszczą w naszej kuchni. Każdy kontakt, wtyczka czy podłączenie wody musi być zaplanowane dużo wcześniej, żeby potem nie było rozczarowania i niepotrzebnych kosztów związanych z przeniesieniem instalacji.
Trójkąt roboczy czyli lodówka - zlew - kuchenka
Komfort w kuchni zapewni nam odpowiednie wyznaczenie tak zwanego trójkąta roboczego (lodówka, zlew, kuchenka). Blat dzielący te sprzęty też powinien być odpowiedniej wielkości, abyśmy mogli swobodnie pracować. Kiedy zaczynamy przygotowywać naszą potrawę, przeważnie pierw zaglądamy do lodówki. Kiedy już wyciągniemy potrzebne nam z niej produkty, odkładamy je na blat, a potem do zlewu, aby je umyć. Znowu wykorzystujemy część roboczą blatu do obróbki umytego juz produktu, po czym gotujemy na kuchence. Kolejna część blatu, po prawej stronie kuchenki, przyda się kiedy będziemy chcieli coś z niej odstawić. I tak właśnie działa nasz „magiczny trójkąt”. Oczywiście dla osób leworęcznych odwracamy strony i nasz trójkąt zaczynamy od strony prawej. Kiedy mamy małą kuchnie, wszystkie potrzebne rzeczy i sprzęty mamy pod ręką, ale jeżeli kuchnia jest duża i ciąg szafek mamy zaplanowany tylko po jednej stronie, warto pomyśleć o wyspie ( oczywiście jeżeli jest taka możliwość), wtedy zaoszczędzimy sobie trochę drogi do pokonania.
Odległość między szafkami
By w takiej kuchnidobrze nam się pracowało, musimy pamiętać, żeby zachować odpowiednią odległość między szafkami. Powinna ona wynosić od 110 do 120 cm, tak, aby spokojnie móc się schylić do szuflady lub półki w szafce dolnej. Kiedy planujemy stół z krzesłami lub blat wysoki z hokerami, osoba, która będzie chciała przejść za naszymi plecami nie trącając nas, powinna mieć około 65 cm. przestrzeni.
Wysokość blatów i szafek
W kuchni pracujemy przeważnie stojąc przy blatach, a to doglądając gotującej zupy, a to krojąc coś co akurat nam potrzebne. Żeby było nam wygodnie, nasz blat powinien być odpowiedniej wysokości. Od 80 do 90 cm., taka wysokość jest przyjęta, ale zawsze możemy dopasować ją indywidualnie. Dobry sposób, to zgiąć łokieć tak aby ramię z przedramieniem tworzyły kąt 90 stopni i odmierzyć 20cm w dół. Podobnie jest z szafkami górnymi (wiszącymi), które również możemy dopasować do swojego wzrostu, ale musimy oscylować w granicy od 55 do 65 cm. Mówimy tu o przestrzeni między szafką stojącą a wiszącą. Przedział ten musimy wziąć pod uwagę ze względu na okap. Wysokość ta pozwala mu spełniać jego funkcję. Oczywiście to czy szafki wiszące będą do samego sufitu czy niższe to już tylko nasz indywidualny wybór.
Głębokość blatów
Standardowa głębokość blatów to 60 cm., ale gdy mamy dużą kuchnie możemy spokojnie poszaleć. Każde dodatkowe centymetry to nasza wygoda i dodatkowe miejsce do przygotowania potraw. Pamiętajmy, że spokojnie możemy pozwolić sobie na to aby nasz blat był szerszy lub węższy, w większości materiały dostępne na naszym rynku pozwalają na takie kombinacje.
Zaloguj się
Załóż konto
Przypomnij hasło
Na podany adres e-mail zostanie wysłana instrukcja zmiany hasła