X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Zioła w ogrodzie

Autor:wbudowie.pl

Zioła pozwalają na przygotowywanie pysznych i aromatycznych potraw. Wiele z nich ma również właściwości prozdrowotne – wspomagają trawienie, a także łagodzą różnego rodzaju dolegliwości związane z przeziębieniem czy grypą. Jednak w sklepach z reguły dostępne są w wersji suszonej. Czasami można dostać je również w niewielkich doniczkach, jednak są one często przesuszone lub wręcz przeciwnie zbyt obficie podlewane, co wpływa na ich stan. Dlatego warto zastanowić się nad wygospodarowaniem fragmentu własnego ogrodu i przygotowaniu tam niewielkiego ogródka ziołowego. Jak przygotować miejsce pod ziołowy ogródek i jakie zioła warto uprawiać w przydomowym ogrodzie?

ogrod

Ziołowy ogródek – jak go przygotować?

Zanim zabierzemy się za sadzenie ziół, podobnie jak w przypadku warzyw czy roślin ozdobnych, powinniśmy dowiedzieć się jak najwięcej o wymaganiach dotyczących warunków glebowych i częstotliwości podlewania poszczególnych gatunków. Jest to ważne, gdyż wiele popularnych ziół stosowanych w naszej kuchni pochodzi z różnych regionów świata. Przykładowo majeranek czy szałwia lubią podłoże lekkie i piaszczyste. Stanowisko dla nich powinno być umiejscowione w słonecznym miejscu. Natomiast melisa, mięta czy lubczyk lubią glebę wilgotną o dużej zawartości próchnicy, mogą rosnąć w półcieniu.

Dlatego, jeżeli planujemy uprawę ziół o różnych wymaganiach glebowych, warto zainteresować się uprawą w skrzyniach lub donicach. To ułatwi przygotowanie niewielkich obszarów dla poszczególnych ziół, a także będzie stanowiło ciekawą ozdobę ogrodu. Szczególnie, gdy zdecydujemy się na kolorowe odmiany ziół np. czerwoną bazylię czy miętę ananasową.

Zioła można siać również pomiędzy innymi roślinami np. koper doskonale czuje się pomiędzy warzywami korzeniowymi.

Uprawę można rozpocząć od nasion. Jednak, jeżeli dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z ogrodnictwem, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się rozsady zakupione na targach ogrodniczych lub w szkółkach specjalizujących się w przygotowywaniu rozsad ziół. Warto przy tym pamiętać, że wśród ziół znajdziemy gatunki jednoroczne np. bazylia, jak i wieloletnie np. mięta czy tymianek.

Jakie zioła warto mieć w swoim ogrodzie?

Ziół, które dobrze będą rosły w naszych ogródkach jest wiele. Dla początkujących ogrodników zaleca się przede wszystkim:

  • Miętę–jest to roślina wieloletnia dostępna w wielu odmianach. Najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, jednak warto też zainteresować się innymi odmianami np. wyżej wspomnianą miętą ananasową, kędzierzawą czy cytrynową. Miętę można dodawać do potraw wytrawnych i do deserów, również jako dekorację. Dodana do lemoniady podkreśla jej orzeźwiający smak;
  • Bazylię – jest to roślina jednoroczna, która niezwykle popularna jest wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. W ogrodzie możemy uprawiać najpopularniejszą bazylię zieloną. Ciekawie będzie prezentować się także bazylia czerwonolistna. A jeżeli zależy nam na oryginalnym smaku i aromacie tego zioła, możemy zdecydować się na odmianę cytrynową lub cynamonową;
  • Melisę – ceniona jest za swój lekko cytrynowy aromat. Doskonale nadaje się jako dodatek do deserów, w tym do ich dekoracji. Może być też dodawana do napojów. Ma działanie wpływające korzystnie na nasze samopoczucie (jest składnikiem ziołowych herbatek na uspokojenie). Jest to też roślina miododajna;
  • Tymianek –ma formę niewielkiej krzewinki o małych listkach. Najczęściej stosuje się go w formie suszonej, ale świeży również dodaje ciekawego aromatu i smaku daniom. Trzeba jednak pamiętać, żeby do potraw dodawać go niewiele, gdyż zdominuje ich smak. Kiedy kwitnie nadaje ogródkowi ziołowemu przepięknego wyglądu;
  • Lubczyk – jest rośliną wieloletnią. Bardzo popularny w kuchni polskiej, często dodawany do rosołu. W tradycyjnych wierzeniach słowiańskich przypisywano mu moc sprowadzania miłości i szczęścia. Często jest składnikiem różnorodnych mieszanek przyprawowych. Ma działanie wspomagające pracę dróg moczowych.;
  • Koper – jedno z najłatwiejszych w uprawie ziół. Dodawać go można do sosów, sałatek, zup i do posypania kanapek czy dekoracji dań obiadowych. Ciekawostką jest to, że dawniej stosowano go jako jeden ze środków mających zmniejszyć bóle głowy.

Wśród innych popularnych, choć nieco rzadziej uprawianych ziół ogrodowych wymienić można między innymi estragon, cząber, oregano, majeranek i lawendę.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!