X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Wszystko o budowaniu w jednym miejscu

Warzywa i zioła z parapetu

Autor:wbudowie.pl

Kanapka posypana świeżym koperkiem czy szczypiorkiem, a także zupa ugotowana na bazie dojrzewających w słońcu, smakują wybornie. Takie pyszne dania można przygotować z warzyw i ziół z własnej uprawy. Co ciekawe możemy mieć dosłownie na wyciągnięcie ręki. Jak to możliwe? Wystarczy odpowiednio zagospodarować miejsce na kuchennym parapecie, by móc się cieszyć pysznymi warzywami i aromatycznymi ziołami każdego dnia przez cały rok. Jak przygotować się do uprawy warzyw i ziół na parapecie? Jakie odmiany najlepiej sprawdzą się w takiej uprawie?

Dlaczego warto uprawiać zioła i warzywa na parapecie?

Taka uprawa pozwala przede wszystkim cieszyć się nam świeżymi warzywami i ziołami przez cały rok. Dodatkowo wiemy, że są to uprawy zdrowe, bez żadnych dodatków chemicznych. Możemy uprawiać tyle roślin, ile faktycznie potrzebujemy i na bieżąco je konsumować. Warto też zaznaczyć, że z pozyskanych roślin np. porów czy cebuli, można w późniejszym czasie wyhodować nowe rośliny, bez konieczności kupowania nowych nasion czy rozsad. Niektóre z roślin np. karłowate odmiany pomidorów stanowią też ciekawą dekorację kuchni czy jadalni.

Jakie miejsce będzie najlepsze do uprawy ziół i warzyw na parapecie?

Warzywa i zioła uprawiane w doniczkach powinny mieć dobry dostęp do światła. Dlatego warto ustawić je na parapecie przy oknie położonym od strony południowej, szczególnie w okresie zimowym, kiedy naturalnego światła jest mniej. Warto zapoznać się wcześniej również z wymaganiami poszczególnych roślin co do podlewania oraz nawożenia. Z reguły zaleca się utrzymanie lekko wilgotnego podłoża, tak aby nie wysychało. Nie można też warzyw i ziół podlewać zbyt często, aby nie doprowadzić do przegnicia korzeni. Do uprawy warzyw i ziół można wykorzystać uniwersalną ziemię, która dostępna jest powszechnie w marketach budowlanych oraz sieciowych sklepach wielobranżowych.

Jakie zioła i warzywa sprawdzą się w uprawie doniczkowej w domu?

Jeżeli chodzi o zioła, to do uprawy doniczkowej w domu nadaje się większość popularnych odmian ziół, które stosowane są w polskich kuchniach. Zioła można wysiać bezpośrednio do gruntu lub kupić gotowe rozsady w sklepach ogrodniczych lub marketach ogrodniczo-budowlanych. Do najczęściej uprawianych w ten sposób gatunków ziół zalicza się przede wszystkim: bazylię, estragon, koper, miętę i melisę. Wśród popularnych ziół wymienia się również tymianek, szałwię, rozmaryn, estragon, rzeżuchę, majeranek, kolendrę i trybulę.

W przypadku warzyw w donicach zaleca się uprawę roślin naciowych np. pietruszki, selera, szczypioru czy niektóre odmiany sałat. Dobrze też zdecydować się na niewielkie warzywa korzeniowe – tutaj sprawdzą się przede wszystkim różne odmiany rzodkiewki. Można też pokusić się o uprawę niewielkich odmian marchwi czy pietruszki korzeniowej. Na domowym parapecie można uprawiać również pomidory oraz paprykę. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wybierać odmiany miniaturowe. Często oprócz pysznych, niewielkich owoców, mają one bardzo dekoracyjny wygląd, dzięki czemu, gdy zasadzi się je w ładnych doniczkach, stają się również ozdobą kuchni lub pokoju.

Warzywa na parapecie – z nasion i z …resztek

Decydując się na domową uprawę warzyw na parapecie, warto wiedzieć, że można je wyhodować nie tylko z nasion czy kupić jako gotową sadzonkę. Można je wyhodować również z resztek pozostałych po przygotowaniu posiłków. Jakie warzywa można tak pozyskać? Wybór jest naprawdę duży. Przede wszystkim możemy wyhodować w ten sposób pora. Wystarczy wsadzić jego białą końcówkę do ziemi i regularnie podlewać, by po dość krótkim czasie cieszyć się odrastającą na nowo rośliną. Z odciętej końcówki można uzyskać również takie warzywa jak sałata rzymska czy seler naciowy. W tym przypadku końcówkę należy moczyć do momentu aż zacznie wypuszczać korzenie, następnie należy ją przesadzić do doniczki z ziemią.

Szczypiorek możemy pozyskać natomiast wsadzając cebulę lub ząbek czosnku do ziemi. Przy regularnym podlewaniu dość szybko pojawiają się pierwsze zielone liście asymilacyjne, czyli szczypiorek właśnie.

Coraz więcej osób decyduje się także na próby samodzielnej uprawy imbiru, kapusty pak choi czy trawy cytrynowej.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bierząco!