X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Grill gazowy premium - Dlaczego warto zainwestować w grill wyższej jakości?

Autor:Artykuł Sponsorowany

Grillowanie na grillu gazowym staje się coraz popularniejszym sposobem spędzania wolnego czasu. Jest to widoczne szczególnie latem, gdy ogrody wypełnia unoszący się w powietrzu aromat przyrządzanych na ruszcie potraw. Ich doskonały smak nie zależy jednak jedynie od umiejętności grillującego, ale również od dobrego sprzętu. To właśnie dlatego warto postawić na grill wyższej klasy - zapewni on lepsze efekty grillowania i będzie rozwiązaniem na lata.

Grille gazowe premium Broil King

Wysokiej jakości materiały - trwałość i wytrzymałość

Wybór grilla premium to nie tylko kwestia funkcjonalności, ale również trwałości. Grille marki Broil King wyróżniają się solidną konstrukcją wykonaną z wysokogatunkowej stali nierdzewnej oraz odlewu aluminium, co zapewnia ich odporność na wysokie temperatury oraz zmienne warunki atmosferyczne (potwierdzają to długoletnie gwarancje producenta). Elementy narażone na intensywną eksploatację, takie jak ruszty, palniki czy aromatyzery, wykonane są z żeliwa lub stali szlachetnej. Dzięki temu sprzęt przez lata zachowuje swoją niezawodność. W przeciwieństwie do tańszych modeli, w których cienka blacha szybko ulega korozji, grille gazowe Broil King to inwestycja na długie sezony, bez obaw o przedwczesne zużycie czy uszkodzenia.

Równomierne rozprowadzanie ciepła i kontrola nad temperaturą

Bez względu na to, czy częściej grillujesz na świeżym powietrzu, czy gotujesz w domowej kuchni, wiesz doskonale, że kluczowa dla smaku i tekstury potraw jest odpowiednia temperatura. Z pewnością zdarzyło Ci się przygotować kotleta, placek ziemniaczany lub inne danie, które przypiekło się z jednej strony, a z drugiej pozostało niedosmażone. Przyczyną takiego efektu jest nierównomierne rozprowadzanie ciepła na powierzchni, na której smażyłeś czy grillowałeś. Tak właśnie dzieje się w przypadku grilli niskiej jakości – ich palniki i ruszty nie zapewniają równomiernego rozkładu temperatury, co często skutkuje przypalonymi brzegami i niedopieczonym środkiem potrawy. Rozwiązania zastosowane w grillach premium eliminują ten problem.

Grille gazowe marki Broil King posiadają opatentowane palniki Dual-Tube™, które generują dwa razy więcej płomieni i rozprowadzają ciepło równomiernie po całej długości rusztów żeliwnych czy stalowych. Pokrywa grilla z wyższych serii wykonana jest z podwójnej warstwy stali nierdzewnej, dno zaś posiada kilka niewielkich otworów, które zapobiegają ulatywaniu ciepłego powietrza, co przekłada się nie tylko na doskonałe efekty grillowania, ale również zwiększoną wydajność urządzenia (oszczędność gazu - rzadszy zakup butli gazowej). Wbudowany termometr oraz pokrętła o 180-stopniowej regulacji gwarantują kontrolę nad temperaturą.

Równomierne rozprowadzanie ciepła dzięki palnikom Broil King

System aromatyzerów - gwarancja doskonałego smaku i aromatu

Jednym z kluczowych elementów wpływających na smak potraw jest system aromatyzerów. W przeciwieństwie do szyn aromatyzujących w innych grillach gazowych, aromatyzery Flav-R-Wave™ w urządzeniach Broil-King pokrywają sporą (blisko 86%) część dna piekarnika. Taka konstrukcja umożliwia intensyfikację smaku potraw. Aromatyzery przechwytują skapujące soki i tłuszcze, które pod wpływem wysokiej temperatury odparowują i wracają do grillowanych dań w postaci aromatycznego dymu. Dzięki temu mięso, ryby i warzywa nabierają głębszego, grillowego smaku. Dodatkową zaletą aromatyzerów Flav-R-Wave™ jest ochrona palników przed zabrudzeniami i tłuszczem, który mógłby powodować powstawanie nadmiernego ognia. Przekłada się to na ich dłuższą żywotność i łatwiejsze czyszczenie grilla gazowego. To rozwiązanie sprawia, że grillowanie staje się nie tylko bardziej efektywne, ale również wygodniejsze i mniej wymagające pod względem konserwacji.

system aromatyzerów Broil King

Powierzchnia grillowania dopasowana do potrzeb

Wybierając grilla gazowego, zwróć uwagę również na powierzchnię grillowania. Grille gazowe Broil King oferują przemyślaną i wszechstronną przestrzeń grillowania, która pozwala na komfortowe przygotowywanie zarówno pojedynczych posiłków, jak i większych porcji na spotkania w szerszym gronie. Ruszty żeliwne bądź ruszty ze stali szlachetnej odpowiadają ilości palników głównych, powierzchnię grillowania możesz dostosować więc do swoich potrzeb. Dodatkową przestrzeń roboczą zapewnia górny dodatkowy ruszt, który świetnie sprawdza się do podgrzewania bułek, pieczywa czy wolniejszego dopiekania mięs i warzyw bez ryzyka ich przypalenia. Takie rozwiązanie sprawia, że Broil King oferuje maksymalną funkcjonalność, niezależnie od skali grillowania – od codziennych posiłków po większe przyjęcia.

Niekończące się możliwości

Wysokiej klasy grille gazowe Broil King to urządzenia dające szereg możliwości. Wiele grilli posiada dodatkowe wyposażenie takie jak kuchenka boczna lub palnik boczny na podczerwień. Często grill wyposażony jest również w zestaw rożna obrotowego umożliwiający przygotowanie soczystego kurczaka. Z rusztami w grillach gazowych z wyższych serii Broi King kompatybilne są akcesoria z systemu do more (woki, brytfanny, płyty żeliwne, na których można smażyć jak na patelni). Pozwala to na konfigurację grilla do swoich potrzeb i przyrządzanie różnorodnych potraw.

Grillowanie na ruszcie

Dopracowane detale dla komfortu użytkowania

Grille gazowe wysokiej klasy to produkty dopracowane w 100% - również pod względem funkcjonalności i wyglądu. Szafka z zabudowanymi bokami pozwala w bezpieczny sposób przechowywać butlę z gazem z kołnierzem (propan, propan-butan), ale również inne elementy takie jak niezbędne do grillowania akcesoria. Grille posiadają składane półki boczne (również półkę z palnikiem bocznym), co ułatwia przechowywanie. Podczas grillowania można wykorzystać je jako dodatkowy blat roboczy. Stabilną konstrukcję zapewnia solidna rama i wysokiej jakości materiały, natomiast wytrzymałe kółka gwarantują mobilność i łatwe przemieszczanie grilla. Dla większej wygody grille wyposażone są w praktyczną tacę ociekową, która zbiera nadmiar tłuszczu i soków skapujących z jedzenia. Tackę można łatwo wyjąć i opróżnić lub umieścić w niej wymienny środek, co sprawia, że czyszczenie grilla jest szybkie i bezproblemowe, a samo grillowanie staje się jeszcze bardziej komfortowe.

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!