X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Spiżarnia w domu – pomysł na przechowywanie

Autor:wbudowie.pl

W procesie aranżacji kuchni trzeba przemyśleć wiele szczegółowych rozwiązań, a jednym z najważniejszych jest miejsce na przechowywanie suchych, długoterminowych produktów spożywczych i przetworów, słowem - spiżarnię. Mieszkamy w różnych domach i dysponujemy różnorakim metrażem. Niektórzy z nas mają komfort przestrzeni i spiżarnia może być zaaranżowana w osobnym pomieszczeniu – w stylu nie tylko funkcjonalnym, ale również fantazyjnym. Inni potrzebują przede wszystkim pomysłowych rozwiązań w małej kuchni. Jak znaleźć miejsce na praktyczny magazynek?

kuchnia

Spiżarnia domowa - rozwiązanie dla kucharza z ambicjami i dla zapracowanych

Kiedyś przykuchenne spiżarnie były regułą, nie mogło ich zabraknąć w żadnym domu. Dziś do nich  powracamy. Być może na pierwszy rzut oka chowalnia kojarzy się komuś przede wszystkim z przetworami babci i suszoną kiełbasą. Tym odpowiadamy - spiżarnia jest tym, co najbardziej lubisz jeść i daje Ci możliwość, że niezależnie od braku czasu, czy liczby odwiedzających Cię nagle gości, będziesz w stanie zaaranżować na szybko smaczny poczęstunek. Zapracowani mogą wstawiać do niej wszystko to, co sprawia, że w kuchni może panować nieład, a wyjmować okazjonalnie, gdy znajdą czas, by coś “upichcić”. Kucharze z powołania, mogą zrobić z niej swe sanktuarium - trzymać produkty w ozdobnych słoikach, przelewać oliwę i olej do kamionkowych butli, suszyć zioła i wstawić zamrażalnik.

Aranżacja spiżarni w domu - gdzie ją zaplanować?

Spiżarnia w domu pozwala na oszczędność miejsca w kuchni - nie musimy mieć tyle szafek, więc możemy pozwolić sobie na więcej okien, które wpuszczają naturalne światło i optycznie powiększają przestrzeń, co jest szczególnie ważne w kuchniach otwartych na salon, gdzie przeważają względy estetyczne. Możemy je zaplanować już na etapie projektowania domu. Wówczas mamy też szansę, by podjąć decyzję, jakie powinna mieć rozmiary - czy ma się w niej znaleźć miejsce na regały, czy może także na drugą lodówkę i rzadziej używane sprzęty kuchenne - np. maszynę do pieczenia chleba, czy kostkarkę. Od tego zależy jej metraż. Jeśli wstawimy tam proste półki, może być naprawdę wąska - regały magazynowe mają tylko 45 cm głębokości. Na podłodze mogą stać kartony i zgrzewki z wodą. Jeśli planujemy w spiżarni lodówkę (60 cm szerokości), musimy wziąć pod uwagę, że jej drzwi, otwierając się, potrzebują sporo miejsca (tworzą kąt rozwarty), podobnie jest z szufladami, które wysuwając się niemal dublują jej głębokość. Jakie więc spiżarnia powinna mieć wymiary? Im jest większa, tym bardziej odciąża kuchnię, przejmując część jej “brudnych” zadań. Minimalny wymiar to 3 m2 (dla spiżarni przechodniej z wąskimi półkami). W pomieszczeniu o wymiarach 7 m2 z powodzeniem stworzymy wielofunkcyjny magazyn.

Spiżarnia w domu – pomysł na przechowywanie

Przemyślmy również, jak blisko głównego wejścia do domu ma się znajdować - często architekci proponują, by przejście z garażu usytuowanego w bryle domu do kuchni prowadziło właśnie przez takie zaplecze gospodarcze. Takie rozwiązanie będzie miało także ten plus, że temperatura w spiżarni będzie nieco niższa niż w reszcie domu (nie robimy tam z premedytacją ogrzewania podłogowego), więc będziemy mogli pofantazjować. Może wstawimy stojak na wina, albo szafkę na sery swojej produkcji? Jeśli boimy się bałaganu, znajdźmy miejsce na aneks w pobliżu kuchni, by nie trzeba było daleko chodzić po zapasy.

A jeśli mieszkamy w starym domu, w którym nie zaprojektowano spiżarni? Z pewnością są w nim takie miejsca, gdzie może się ona znaleźć. Pod schodami, mimo skosów, uda się nam zamontować płytkie półki. Już taka przestrzeń odciąży kuchnię. W czystej kotłowni możemy wstawić stare szafki kuchenne, a  w miejscu rzadko uczęszczanym kredens. Jeśli mieszkamy w mieście, część rzeczy możemy trzymać w piwnicy, a resztę na zabudowanym balkonie.

Spiżarnia w kuchni - jak ją zaaranżować, by była funkcjonalna?

Organizacja spiżarni w domu nie stanowi trudności, ale wyzwaniem jest znalezienie miejsca w niewielkim mieszkaniu. Niezbędny jest dobry pomysł i dopasowanie jej usytuowania do stref roboczych w kuchni - przygotowywanie, sprzątanie i gotowanie. Żywność powinna być tak umieszczona, by była pod ręką w trakcie pracy. Pamiętajmy także o segregacji produktów w spiżarni - dzięki temu unikniemy bałaganu.

Najlepiej, by mała spiżarnia kuchenna była zabudowana w szafkach - to dobre rozwiązanie zarówno dla tradycyjnych, jak i nowoczesnych kuchni połączonych z salonem. Ważne, by miejsce do przechowywania było dostosowane do potrzeb kucharza: słoiczki z przyprawami w szufladzie koło piekarnika, butelki z alkoholami w specjalnej szafce, może chłodzonej (?), produkty sypkie (kasze, makarony) mogą stać w ozdobnych słoikach na otwartej półce - będą blisko i wprowadzą sielski klimat. Dodatkowo - taka zabudowa powiększy optycznie małą kuchnię. Nie wszystkie produkty wyglądają estetycznie. Zadbajmy o to, by drzwi szafki, w której będą trzymane były nieprzezroczyste. Często zdarza się, że decydujemy się na przeszklenia, a potem witryny są nieużywane, bo wprowadzają wizualny bałagan.

Jeśli kuchnia nie jest projektowana od początku, nie ma problemu. Nie musimy robić kosztownej wymiany szafek, a jedynie na nowo przemyśleć ich zabudowę pod kątem przeznaczenia na małą spiżarnię. Na rynku znajdziemy wiele możliwości wyposażenia szafek, dzięki którym zagospodarujemy niedoceniane do tej pory przestrzenie: obrotowe szafki narożne, wysuwane półki, drabinki na drzwiach szafki, albo mobilne kosze na warzywa i już mamy praktyczną spiżarnię w kuchni. Ważne, by znajdowały się one blisko siebie i blisko blatu roboczego, tak więc, jeśli gotujemy na wyspie, tam powinniśmy szukać miejsca na potrzebne produkty.

Jeśli natomiast mamy w kuchni więcej miejsca, zainwestujmy w specjalne szafki cargo z regulowaną wysokością półek, idealne do umieszczenia w pobliżu lodówki, które wysuwają się, ukazując wszystkie zapasy jednocześnie, albo szafki typu tandem, otwierające się tak, jak lodówka i jednocześnie wysuwające produkty. Są one bardzo pojemne, a dzięki systemowi wysuwnemu również bardzo wygodne dla użytkownika, a jednocześnie tworzą jeden ciąg zabudowy identyczny z innymi meblami.

Dla tych z nas, którzy kochają meble z duszą proponujemy, by spróbowali wstawić do kuchni stary kredens - nie tylko praktyczność ma znaczenie, ale także nasz gust. Piękny mebel stanowić będzie główny element dekoracyjny pomieszczenia i pomieści wszystko, co potrzebne w kuchni.

Spiżarnia w domu – pomysł na przechowywanie

 

Autor: Kamila Pietrasik

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!