X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Wszystko o budowaniu w jednym miejscu

Okap kuchenny – jaki wybrać?

Autor:Artykuł sponsorowany

Kuchnia bez okapu? Dzisiaj to rzadkość. Wybór odpowiedniego okapu czasem może jednak sprawić trochę kłopotu. Wszystko przez to, że na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań. Nie każdy też wie, że rodzaj okapu warto zaplanować jeszcze przed budową.

Pochłaniacz czy wyciąg?

Okap kuchenny może bowiem pracować albo w trybie wyciągu, albo jako pochłaniacz. Różnica ta ma zasadnicze znaczenie, jako że wyciąg wymaga osobnego kanału wentylacyjnego. Nie można go podłączać na przykład do zbiorczych kanałów wentylacyjnych. Z tego względu w części starego budownictwa, zwłaszcza w kamienicach i blokach, okap może być wykorzystywany jedynie jako pochłaniacz. W tym trybie urządzenie przepuszcza opary powstałe w czasie gotowania przez filtry węglowe, a oczyszczone powietrze trafia z powrotem do kuchni – mówimy w tym przypadku o obiegu zamkniętym. Jeśli chodzi o wyciągi, powietrze z oparami trafia do kanału wentylacyjnego i jest usuwane na zewnątrz budynku. To obieg otwarty.

Montaż okapu jako wyciągu zasadniczo jest bardziej korzystny, i to z różnych względów. Wyciągi są zazwyczaj cichsze. Wraz z usuwanym powietrzem urządzenia te oprócz nieprzyjemnych zapachów i tłustych oparów eliminują także nadmierną wilgoć. Przy okazji pozbywa się także kurzu, zmniejszając ryzyko wystąpienia alergii, czy uczuleń. Dla wielu znaczenie może mieć również to, iż wyciągi są tańsze w eksploatacji. Pochłaniacz to rozwiązanie wygodniejsze pod kątem montażu – nie wymaga ani szybu wentylacyjnego, ani montażu rur wentylacyjnych. Można go zamontować niemal w każdym miejscu – na wyspie czy pod ścianą. Tymczasem wyciąg należy założyć jak najbliżej kanału wentylacyjnego, w przeciwnym wypadku należy się liczyć z niższą wydajnością. To ogranicza możliwości aranżacyjne. Dlatego też warto jak najwcześniej podjąć decyzję o tym, w jakim trybie okap kuchenny ma funkcjonować. Co prawda wiele modeli może pracować i jako wyciąg, i jako pochłaniacz, ale może się jednak zdarzyć, że upragniony model będzie pracował tylko w jednym trybie – to kolejny powód, aby zastanowić się nad rodzajem okapu jeszcze w trakcie projektowania kuchni.

Dobrze też odpowiednio wcześnie dobrać moc okapu do kubatury pomieszczenia. Zakłada się, że urządzenie to powinno przefiltrować całe powietrze w kuchni minimum sześciokrotnie, a maksymalnie dwunastokrotnie. Dla kuchni o kubaturze 30 m3 optymalny będzie zatem okap o mocy 270 m3/h.

Znaczenie będzie miało także to, jaki rodzaj okapu wybierzemy. Wśród okapów znaleźć można:

  • okapy podszafkowe;
  • okapy szufladowe;
  • okapy przyścienne;
  • okapy wyspowe;
  • okapy rustykalne;
  • okapy sufitowe;
  • okapy blatowe.

Wybór w tym zakresie powinien zależeć od potrzeb aranżacyjnych, umiejscowienia kuchenki, parametrów modelu, a także możliwości finansowych. Przykładowo, nowoczesne i innowacyjne okapy blatowe są dużo droższe od okapów podszafkowych. Okapy wyspowe sprawdzą się zaś w dużych kuchniach, a okap rustykalny lepiej będzie wybrać do wystroju retro, niż do stylu skandynawskiego.

Na co jeszcze zwracać uwagę?

Jest jeszcze wiele elementów, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze okapu kuchennego. Dla wielu klientów istotna będzie kwestia finansowa. Przed zakupem pochłaniacza warto się zatem upewnić, jak często będzie zachodzić konieczność wymiany filtrów węglowych i ile one kosztują. Koszty eksploatacji okapu związane są także ze zużyciem prądu przez samo urządzenie. Dobrze zatem wybierać modele o jak najwyższej klasie energetycznej. Energooszczędne oświetlenie, wykorzystujące żarówki LED, będzie sporym atutem.

Liczą się także kwestie funkcjonalne. Siermiężne, głośne okapy z ręcznym sterowaniem coraz częściej ustępują miejsca nowoczesnym urządzeniom z cichymi turbinami, wbudowanymi timerami, ekranami dotykowymi, sterowaniem przy pomocy pilota, czy smartfona i różnego rodzaju udogodnieniami. Niebagatelne znaczenie odgrywa też jakość materiałów wykorzystanych do produkcji okapu i same jego wykonanie. Źle dopasowane elementy czy niskiej jakości podzespoły będą wpływać na żywotność urządzenia oraz jego pracę.

Estetyka to z kolei element, który z punktu widzenia funkcjonowania okapu ma najmniejsze znaczenie, ale jest bardzo istotny dla nabywców. Szeroki wybór modeli dostępnych na rynku umożliwia dopasowanie urządzenia do wystroju i warunków praktycznie w każdej kuchni. Przykładowo, okapy kuchenne w sklepie Nortberg oferowane są w około 400 wariantach kolorystycznych, rozmiarowych czy wyposażeniowych. Są wśród nich okapy rustykalne, okapy idealne do nowoczesnych kuchni z meblami na wysoki połysk, okapy, które świetnie sprawdzą się w stylu skandynawskim, prowansalskim, boho, industrialnym, modernistycznym czy klasycznym. Oryginalny okap kuchenny może być zresztą prawdziwą ozdobą pomieszczenia. Stylizowany na lampę okap wyspowy będzie zwracał uwagę gości, podkreślając styl i elegancję gospodarzy. Okap rustykalny imitujący kominek nada pomieszczeniu ciepła i sprawi, że będzie ono bardziej przytulne. Dlatego też, pamiętając, iż estetyka nie jest najważniejsza, warto jednak zwracać na tę kwestię uwagę.

Okap na linachOKAP NA LINACH

 

Okap kominowy

OKAP KOMINOWY

 

Okap kuchenny

OKAP KUCHENNY

 

Okap rustykalny

OKAP RUSTYKALNY

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bierząco!