X

Korzystając z portalu wbudowie.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, zgadzasz się na użycie plików cookies i podobnych technologii w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Przeglądając serwis bez zmiany ustawień wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności i Cookies. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

wbudowie.plArtykuły

Czyszczenie pieca po sezonie, czyli co i jak konserwować?

Autor:wbudowie.pl

Regularne czyszczenie pieca pozwala na zachowanie go w dobrej kondycji. Ważne jest usuwanie z niego resztek paliwa oraz sprawdzanie, czy wszystko działa jak należy. Jednak często zapominamy o tym, żeby po sezonie grzewczym przygotować piec do „odpoczynku”. W jaki sposób należy konserwować piec po sezonie grzewczym? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

ogrzewanie

Dlaczego należy czyścić kocioł grzewczy po zakończeniu sezonu grzewczego?

Gruntowne czyszczenie pieca po sezonie grzewczym pozwala przede wszystkim uniknąć różnego rodzaju awarii, których powodem są zanieczyszczenia osadzające się w czasie spalania paliwa. Mogą one powstawać między innymi w wyniku używania do ogrzewania domu drewna, które nie było sezonowane. Najczęściej do dużych zanieczyszczeń pieca dochodzi, gdy były w nim spalane śmieci, co dalej robi wiele osób. Trzeba tutaj zaznaczyć, że spalanie śmieci zanieczyszcza środowisko, ale także może znacząco zaburzyć funkcjonowanie pieca. Zanieczyszczenia kotła, które powstają w czasie użytkowania, mogą także znacząco wpłynąć na wydajność tego urządzenia, a co za tym idzie, również na rachunki za ogrzewanie.

Jak czyścić piec?

Regularne czyszczenie pieca, a także sezonowa gruntowa konserwacja pozwolą uniknąć uszkodzeń urządzenia grzewczego. Dlatego, jeżeli kończy się sezon grzewczy, należy wyczyścić przewody spalinowe i komin. Należy również pozbyć się resztek paliwa ze środka kotła, a także wyczyścić pozostałości popiołu. Do czyszczenia wnętrza kotłów najlepiej stosować specjalne druciane szczotki. Zewnętrzne części pieca można czyścić przy pomocy środków chemicznych, trzeba jednak pamiętać o tym, aby były one w pełni dopasowane do materiału, z jakiego jest wykonany piec. Pozwoli to uniknąć uszkodzeń powłoki zewnętrznej pieca.

W piecach wyposażonych w podajniki i pojemniki na paliwo należy również wyczyścić te elementy. Należy skupić się szczególnie na poszczególnych modułach składających się na te części. Pozwoli to uniknąć tworzenia się zatorów utrudniających przesuwanie się paliwa po podajniku. Dodatkowo w czasie czyszczenia takich elementów, warto ocenić ich stan technicznych – np. czy nie ma uszczerbień w ślimaku. Należy również sprawdzić, czy przewody łączące piec z kominem do odprowadzania spalin są szczelne. W czasie czyszczenia warto też zająć się wyczystką komina.

Do czyszczenia niektórych elementów kotła grzewczego można zastosować sprężone powietrze. Można je wykorzystać przy czyszczeniu komór, o ile pozwala na to konstrukcja pieca, a także przy oczyszczaniu z osadów wentylatora. Wentylator można oczyścić również przy pomocy pędzla.

Sezonowa konserwacja kotła grzewczego powinna również obejmować demontaż i ponowny montaż rusztu palnika. Ponowny montaż wykonuje się przy pomocy mas uszczelniającej. Zaleca się tutaj wykorzystanie specjalnego silikonu do kominków, który może być poddawany działaniu nawet bardzo wysokich temperatur (górna granica to około 1200 stopni).

O czym jeszcze należy pamiętać po zakończeniu sezonu grzewczego?

Warto zadbać o to, aby kocioł nie uległ zawilgoceniu, gdyż to może doprowadzić do korozji. W tym celu w kotle można umieścić substancje pochłaniające parę wodną np. żel krzemionkowy. Warto też zadbać o to, aby w pomieszczeniu, w jakim znajduje się kocioł był odpowiedni poziom wilgotności powietrza i temperatura. To pozwoli zminimalizować ryzyko skraplania się pary wodnej na powierzchni pieca.

Jeżeli natomiast chodzi o wodę znajdującą się w instalacji centralnego ogrzewania, nie powinno się jej spuszczać po sezonie. Zalecane jest to jedynie w sytuacji, gdy poza sezonem grzewczym planowane są prace remontowe lub konserwacyjne związane z instalacją grzewczą. Trzeba jednak tutaj pamiętać, żeby na czas poza sezonem grzewczym zamykać wszelkie zawory, aby ograniczyć przepływ wody, co pomoże uniknąć powstawania zjawiska roszenia.

Poza sezonem grzewczym warto też skorzystać z serwisu wykonywanego przez firmę specjalistyczną firmę. Fachowiec ocenia stan kotła i w razie konieczności może dokonać wszelkich niezbędnych napraw lub zabiegów konserwacyjnych.

 

Udostepnij:

Przed budową

Budowa

Instalacje

Wnętrza

Ogród i otoczenie

Maszyny i narzędzia

Obsługa budynków

Prawo i finanse

Logistyka

Szukasz inspiracji, porad lub ciekawostek ze świata budowlanego?

Zapisz sie do newslettera i bądź na bieżąco!