Wybieramy piec. Gazowy, olejowy czy paliwo stałe?
Wybór pieca, który będzie stanowił serce całego systemu grzewczego w naszym domu to bardzo ważne i trudne zadanie. W specjalistycznych sklepach można znaleźć wiele modeli, które różnią się ceną, parametrami i rodzajem paliwa, które je zasila. Który piec będzie lepszy gazowy, olejowy, a może ten na paliwo stałe?
Jakim paliwem mogą być zasilane piece?
W sklepach można znaleźć piece zasilane różnorodnymi paliwami, jednak do najpopularniejszych należą trzy z nich – gaz, olej opałowy oraz paliwo stałe (najczęściej węgiel, koks lub drewno) i to właśnie na tych trzech rodzajach paliwa dzisiaj się skupimy. Każdy z wymienionych rodzajów paliwa, jak i pieców, które są nim zasilane ma swoje wady i zalety. Wybierając piec i rodzaj paliwa bierze się głównie pod uwagę takie czynniki jak:
- koszt zakupu pieca i jego konserwacji, a także możliwość serwisowania;
- koszt zakupu paliwa;
- sposób i koszt przechowywania paliwa;
- wydajność pieca i pozostałe jego parametry.
Decyzję o tym, jakie paliwo będzie używane do ogrzewania domu, a co za tym idzie również, jaki piec będzie wykorzystany, warto podjąć jeszcze przed wyborem projektu domu. Czasami gotowe projekty z góry narzucają rodzaj systemu grzewczego. Jeżeli wybieramy projekt na zamówienie, architekt będzie musiał uwzględnić rodzaj pieca i instalacji grzewczej, a także rozmieszczenie grzejników oraz miejsce do przechowywania paliwa w swoim projekcie.
Jakie wady i zalety mają piece gazowe?
W piecach gazowychmoże być zastosowany gaz ziemny lub płynny. W zależności od rodzaju gazu, piece będą różniły się budową palnika i komory spalania, a także montażem przepustnic powietrza. Pozostałe elementy instalacji pieca praktycznie są takie same w przypadku pieców na gaz ziemny i na gaz płynny. Tego rodzaju piece są wybierane bardzo chętnie, gdyż nie zajmują dużo miejsca. Są dostępne modele o różnym sposobie montażu (stojące i wiszące), a także z dodatkowymi funkcjami jak np. zasobnik ciepłej wody użytkowej. Również moc pieca można dostosować do swoich potrzeb. Wybierając piec na gaz ziemny należy pamiętać, że będzie on wymagał dostępu do sieci gazociągowej. Dlatego przed podjęciem decyzji o rodzaju pieca dobrze jest się dowiedzieć czy w okolicy, w jakiej będzie stawiany dom będzie bezpośredni dostęp do sieci gazociągowej, a jeśli nie, zdecydować się na piec zasilany gazem płynnym.
Zalety pieców na gaz ziemny:
- stosunkowo niski koszt paliwa;
- nie jest wymagane miejsce do przechowywania paliwa;
- prosta obsługa pieca – nowe modele są w większości przypadków zautomatyzowane;
- wysoka sprawność szczególnie w modelach kondensacyjnych;
- jest to rozwiązanie ekologiczne;
- nie generuje nieczystości, co pozwala na umieszczenie pieca niemalże w dowolnym miejscu w budynku.
Wady pieców na gaz ziemny:
- konieczny jest dostęp do sieci gazociągowej;
- wysokie ceny nowoczesnych pieców;
- wysokie koszty podłączenia do sieci gazociągowej.
Zalety pieców na gaz płynny:
- prosta obsługa;
- możliwość dostosowania do gazu ziemnego (w przypadku, gdy w okolicy zostanie poprowadzony gazociąg, nie trzeba kupować nowego kotła);
- niski koszt paliwa;
- łatwe utrzymanie w czystości;
- bezpieczna instalacja.
Wady pieców na gaz płynny:
- koszty dodatkowe związane z instalacją i użytkowaniem.
Jakie wady i zalety mają piece olejowe?
Kotły olejowe to urządzenia praktycznie bezobsługowe, które dostępne są w kilku wariantach – zwykłym i kondensacyjnym, a także jedno i dwufunkcyjne. Można wybierać również pomiędzy kotłami stojącymi i wiszącymi.
Do głównych zalet tego rodzaju kotłów zalicza się przede wszystkim:
- pracę bezobsługową;
- duży wybór, jeśli chodzi o dostawców paliwa i dużą dostępność paliwa;
- możliwość zastosowania przy istniejącej, standardowej instalacji grzewczej;
- bezpieczeństwo.
Do wad tego rozwiązania zalicza się:
- wysoką cenę pieca;
- konieczność wydzielenia specjalnego miejsca do przechowywania paliwa (oleju nie można przechowywać w niskich temperaturach);
- wysoki koszt instalacji zbiornika na gaz;
- wysokie koszty eksploatacji;
- dużą emisję hałasu oraz drgań;
- wahania cen paliwa;
- konieczność częstego czyszczenia i regulacji palników.
Jakie wady i zalety mają piece na paliwo stałe?
Piece na paliwo stałedostępne są w szerokiej gamie opcji – można wybierać między piecami automatycznymi lub półautomatycznymi, a także zasypywanymi ręcznie. Dodatkowo można również wybierać dokładnie rodzaj paliwa. Do najpopularniejszych modeli zalicza się piece na węgiel kamienny, ekogroszek oraz drewno.
Do zalet tego rodzaju pieców zaliczyć należy:
- stosunkowo niską cenę opału;
- niskie ceny podstawowych modeli pieców;
- współpracę ze standardowymi instalacjami grzewczymi.
Natomiast jako wady pieców na paliwo stale wskazuje się:
- konieczność częstego czyszczenia;
- przy piecach ręcznych konieczna jest regularna kontrola nad pracą urządzenia;
- dużą emisję zanieczyszczeń;
- konieczność wydzielenia miejsca na składowanie opału.
autor: Iwona Czyżykowska
Zaloguj się
Załóż konto
Przypomnij hasło
Na podany adres e-mail zostanie wysłana instrukcja zmiany hasła